Sanera lägenhet efter katt

Det finns två orsaker till att man behöver sanera en lägenhet efter katt. Dels handlar det om lukt från kattkiss och dels från allergener. Det är svårare att få bort doft från kattkiss, men även sanering från allergener kan bli kostsamt för kattägaren som får betala den i samband med flytt.

Sanera lägenhet efter kattkiss

Om du har en katt som har kissat utanför lådan kan det krävas en ordentlig städning med starka medel för att få bort doft av kattkiss från ytor. Om katten har kissat utanför lådan direkt på ett trägolv är det värre. Har kisset få ligga där länge, eller om katten ofta kissar utanför lådan kan kisset gå ner i träet och orsaka fuktskador. Då kan delar av golvet behövas bytas ut. Även heltäckningsmattor är något som inte hör ihop med katter. Om en hel heltäckningsmatta behövs byta ut kommer kattägaren att behöva stå för den kostnaden. 

Sanera lägenhet efter allergener

Kattallergiker kan få allergiska reaktioner efter det att de har flyttat in i en lägenhet där det funnits en katt eller katter. Normalt sätt brukar en genomgripande städning med ordentlig vädring lösa problemen. Däremot kan heltäckningsmattor och vissa typer av tapeter behövas byta ut om inte tvättning räcker. 

Att tänka på riskerna medan du har katt

Tänk på eventuella saneringskostnader redan innan du planerar att flytta ut ur din lägenhet. Katter är ett trevligt sällskap. Att kunna ha lite liv och rörelse och någon som kommer hem och väntar på dig för att få mat känns alltid bra när man har haft en jobbig dag. De flesta älskar nog katter, men man ska nog ändå tänka sig för en gång extra innan man skaffar en katt. Det kan vara kostsamt i längden. Det finns fall som hamnat i en rättegång på grund av att någon part inte velat ta på sig kostnaderna för saneringen. Det slutar i regel alltid med att den som haft katt i lägenheten får stå för kostnaderna, samt även rättegångskostnader ovanpå det.