Rökning i lägenhet

Om man är rökare och vill röka i sin lägenhet så är det en del saker man måste tänka på. Olika hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har olika regler för rökning som man först och främst måste hålla sig till för att inte drabbas av tråkiga konsekvenser. 

Får man röka i en lägenhet? 

I stort sett är det fritt att röka både inne i lägenheten och ute på balkongen. Just rökning på balkongen har tagits upp i rätten, men det finns inget lagligt stöd för förbud av rökning. Därför är det fritt fram att blossa på ute på balkongen. Självklart skall man inte göra det enkom för att reta upp grannar. 

En del tror att bara för att man kan få röka på balkongen så får man även grilla ute på balkongen. Men här finns en skillnad, nämligen brandrisken. Brandrisken är den egentliga orsaken till grillförbud på balkongen. Men rökning är tillåten på balkongen eftersom brandrisken anses minimal. 

Var får man inte röka? 

Det finns föreningar som har försökt förbjuda rökning, men lagen ger inte stöd för det. Däremot finns det vissa bostadshus som är särskilt allergisäkrade. I sådana lägenheter får det inte förekomma någon form av rökning.

Däremot kan förening eller hyresvärd förbjuda rökning i allmänna utrymmen. Till allmänna utrymmen tillhör trapphus, källare, tvättstuga och så vidare. Problem kan uppstå för den som röker i sin lägenhet om den personen orsakar stark doft av rök i exempelvis trapphuset. Detta gäller även om röken sipprar ut från lägenheten. 

Rökskador som rökaren får stå för

Vad som egentligen händer med en lägenhet av alla kemikalier och 4000 skadliga ämnen kan vara svårt att förstå. Egentligen kanske borde jobba som kemist för att kunna förstå vad rökning egentligen innebär för en lägenhet. Vad man dock ska tänka på om man idkar rökning i en lägenhet  är att för mycket rök kan skada lägenheten så pass mycket att den måste saneras. Det kan även bli skador på vissa typer av tapeter så att de måste bytas ut. Särskilt sanering av en lägenhet i samband med exempelvis utflytt kan orsaka stora kostnader för den som har rökt ner lägenheten.