Koppla in bänkdiskmaskin i lägenhet – Detta bör du tänka på

Om du vill koppla in en bänkdiskmaskin i din lägenhet, förmodligen i köket där de brukar höra hemma, så behöver du tänka på en del saker. Du måste se till att det går rent praktiskt och så behöver du kolla upp med hyresvärden att du faktiskt får det. 

Kanske är du trött på att diska för hand, eller så är ni flera i hushållet och brukar ha gäster lite titt som tätt. Det finns olika skäl till att man vill skaffa en bänkdiskmaskin. Så hur gå man till väga? Är det bara att köpa en och förmoda att det går att koppla in den? 

Vad bör man tänka på innan man köper bänkdiskmaskin till lägenheten?

Om du bor i en hyresrätt och det inte finns någon diskmaskin inkopplad, så se först till att det finns utrymme för den. Om inget utrymme under bänkar eller bredvid diskho finns, så kan detta tyda på att man faktiskt inte ska ha diskmaskin där. Det beror lite olika på under vilket årtionde lägenheten är byggd. Om den är byggd tidigare än 50-talet är det inte en självklarhet att du ska ha en bänkdiskmaskin. 

Jo, först är det ju viktigt att man faktiskt har utrymme. Det viktigaste är att koppla maskinen till vattnet. Här finns ett problem man kan stöta på, blandaren måste nämligen tillåta det. Om inte så måste man byta blandare.  Man måste också se till att det finns eluttag tillgängligt. Men fråga först din hyresvärd eller din förening om du har en bostadsrätt. Om du känner behov av att ha en i din lägenhet, tänk på detta redan när du letar efter en ny lägenhet

Hur kopplar man in en bänkdiskmaskin i en lägenhet?

Nu när du vet att du faktiskt får koppla in en bänkdiskmaskin i lägenheten ska du alltså se till att få in den. Hur gör man då rent praktiskt, ska man göra det själv? Du kanske tycker att det är lätt, bara att koppla in den. Men det ska du ändå inte göra. Om du gör det kommer inte din hemförsäkring gälla om något händer. Om du bor i hyresrätt kan du få hjälp av din hyresvärd. Om du bor i bostadsrätt, få hjälp av hantverkare eller be leverantören av din bänkdiskmaskin att installera den. Passa gärna på att fixa ett nytt eluttag närmare diskmaskinen om det är långt avstånd till närmaste.