Hyra lägenhet svart

Att hyra en lägenhet svart är inte olagligt, men det kan skapa problem för den som bor där. Att hyra ut svart är däremot olagligt, så tänk på att detta innebär att du inte har ett ordentligt kontrakt och om ni har gjort upp om ett avtal så är det olagligt.

Du hyr på egen risk 

Om du hyr en lägenhet svart så tänk på att du göra detta på egen risk. Den som hyr ut gör detta i regel för att tjäna pengar svart och det är ofta oskäligt höga hyror det gäller. De vet hur stort behovet är. Det finns en stor bostadsbrist inom hela landet, även och kanske främst i starkt växande städer studentstaden Uppsala och en gammal industristad som Norrköping. Därför vågar de ofta både hyra ut och ta rejält mycket för det. 

Om du hyr en lägenhet svart så bör du vara medveten om att personen som tar pengar av dig inte får göra det. Därför kan den personen bli återbetalningsskyldig om du anmäler denne. Du kanske tror att du kan använda det som en hållhake, men var beredd att om du bor svart så kan du bli utsparkad från lägenheten närsomhelst. Du har ingen laglig rätt att vara där, så det kan vara så att innehavaren av lägenheten vill få ut dig även om ni har avtal på att du ska bo där länge. 

Tänk dig för ännu en gång 

Dessutom finns alltid risk för att den som hyr ut åt dig vill höja hyran, försöka få mer ut av dig även om du har bott där ett tag. Helt plötsligt kan uthyraren få för sig att höja hyran. Personen kan även använda en lägre, rimlig summa för att locka in dig och senare höja. Vart skall du då flytta hastigt? Även om du bor svart har inte uthyraren rätt att kasta ut dig på egen hand. Den personen måste egentligen få hjälp av kronofogdemyndigheterna för att få bort dig. Men den processen kan ta lång tid. Men förvänta dig inte att en person som hyr ut svart skall gå den lagliga vägen. Kanske du finner lägenheten en dag med utbytt lås och alla dina grejer på gatan? Så får inte en uthyrare göra, även om du själv bosatt dig där olovligen. Men ta inte det osäkra för det säkra, var förnuftig och använd omdömet om du hyr svart.