Byta en lägenhet mot två – Regler

Det går att byta en lägenhet mot två, exempelvis en tre mot en två och en etta eller mot två tvåor. Men du måste fråga och få tillstånd. När personer vill byta lägenhet är det ofta i samband med skilsmässa, uppbrott eller då en partner går bort. 

Då kan man byta lägenhet

Så vilka regler gäller egentligen och när kan man byta lägenhet? Det är rätt enkelt. Du kan byta din lägenhet, exempelvis mot två mindre.  Det behöver inte vara särskilda omständigheter, du har tillåtelse så snart din hyresvärd godkänner det. Börja därför direkt med att försöka hitta hyresbostäder på internet. Man kan leta enkla lägenhetsbyten och trippelbyten på särskilda sajter som förmedlar just lägenhetsbyten.

Men dessutom måste den som ska byta bort sin lägenhet  också ha tillstånd av sin hyresvärd. Alla parter måste ha godkänt. Om inte  alla inblandade hyresvärdar har godkänt bytena så kan alla få problem. Så innan själva bytet skall genomföras, se till att alla inblandade parter är överens och ha gärna ett ”ja” skriftligt. 

Kan jag ge bort den ena lägenheten? 

Om en enskild person är innehavare av en större lägenhet och vill byta till sig två mindre för att ge bort en av dom till exempelvis ett av sina barn så går det bra. Det finns inga juridiska hinder för att ge bort ett byteskontrakt. Men samma sak gäller här som vid bytet. Se till att vara öppen och meddela din hyresvärd om vad du har för intentioner så att du inte får problem. Dessutom skall hyresvärden till lägenheten godkänna den person som ska bli den nya hyresgästen. 

Det viktigaste med allt praktisk omkring byten är att hyresvärden meddelas om allt som sker och får ta beslut i frågorna. Normalt sett får man inte ett nej vid byten. Men en hyresvärd har rätt att kontrollera att en hyresgäst har goda referenser och klarar av att betala sin hyra i tid.