Bli av med röklukten i lägenheten

Är du trött på att din lägenhet luktar rök? Röklukt kan vara ganska svår att få bukt med, speciellt om rökningen har pågått under en längre tid. Som tur är finns det sätt att bli av med denna hemska nikotinlukt. Få bort röklukt i lägenhet med hjälp av följande tips.

Tapetsera och måla om

Röklukten och nikotinet sätter sig i lägenhetens alla ytor, speciellt i väggarna, taket och golvet. Tapetserade väggar, trägolv och trätak är de ytor som oftast blir drabbade värst av röklukten. Därför bör man se till att tapetsera och måla om dessa ytor. Innan man tapetserar eller målar bör man såklart göra rent ytorna så gott det går. Om man inte rengör ytan ordentligt innan kan lukten fortfarande sitta kvar lite även efter tapetseringen eller målandet. 


Hur mycket man behöver göra för att få bort röklukt i lägenhet beror helt på hur illa det är. Om det luktar ganska lite kan det räcka med en ordentlig rengöring. Om de som bott i lägenheten tidigare har rökt mycket kan det kräva en hel del arbete att bli av med lukten. 

Ozonbehandla

Om du känner att du har provat det mesta men ändå inte blivit av med röklukten, kan du testa att ozonbehandla lägenheten. Ozonet kan nämligen tränga in överallt i lägenheten och neutralisera alla dåliga lukter. För att kunna ozonbehandla behöver du först en ozongenerator. Man kan hyra en ozongenerator för en dygnskostnad eller köpa en egen för ett par tusenlappar. En ozongenerator kan även ta bort andra lukter som till exempel mögellukt eller liknande. Man ska aldrig befinna sig i lägenheten medan ozongeneratorn är igång. Husdjur ska heller inte befinna sig i lägenheten under behandlingen. Man ska även vara noga med att lufta ut efteråt. 

Att ozonbehandla för att få bort röklukt i lägenhet är ett riktigt bra alternativ till att sanera med starka kemikalier. Behandlingen sköter sig själv i stort sett automatiskt. 

Vissa hyresvärdar låter ozonbehandla sina lägenheter innan de läggs ut på bostadsmarknaden. I de flesta fall kan man inte märka att någon har rökt i lägenheten, då behandlingen är så effektiv.

Lättare röklukt

Om du har lindrigare problem med röklukt i din lägenhet kan du testa att torka av alla ytor med ättiksvatten. För att göra ättiksvatten behöver du 3 deciliter 24-procentig ättika och 4 liter vatten. Ställ även ut skålar fyllda med ren ättika runt om i lägenheten. Minst en i varje rum, fler om rummet är stort. Ättikan kan hjälpa till att neutralisera det värsta av röklukten.