Att slippa uppsägningstid när man flyttar från hyresrätten

Då var det dags att flytta till en helt ny lägenhet, men om man för närvarande har en hyresrätt kommer det med största sannolikhet att finnas en viss uppsägningstid. Vad detta betyder är att man tvingas att betala hyra under ett visst antal månader efter dess att man har bestämt sig för att flytta ut. Nedan ska vi tala mer om hur lång uppsägningstiden vanligtvis är samt vad man kan göra för att slippa uppsägningstid i lägenhet.

Vilken uppsägningstid kan man räkna med?

Uppsägningstiden kan variera beroende på en rad faktorer, men oavsett vad ska hyreskontraktet tydligt informera om detta. I vanliga fall brukar uppsägningstiden ligga på tre månader, så om man vill slippa uppsägningstid i lägenhet gäller det att ta kontakt med hyresvärden och nå en överenskommelse. Kanske är det så att hyresvärden redan har hittat en ny person som omedelbart är villig att flytta in i lägenheten, och detta kan leda till att man får slippa uppsägningstid i lägenhet.

Om man själv vill vara proaktiv kan man försöka att hitta en ny hyresgäst till ens hyresvärd, och om den här nya personen är villig att flytta in omgående kan man själv flytta ut och slippa uppsägningstid i lägenhet. Om man dock inte skulle ha tur nog att hitta en ny hyresgäst blir man tvungen att betala hyran under de tre månaderna – eller hur lång ens uppsägningstid nu är. Hitta din perfekta lägenhet nu!

Tillsvidarekontrakt och tidsbestämt hyresavtal

Det vi har talat om ovan gäller för ett tillsvidarekontrakt, men hur är det då med ett tidsbestämt hyresavtal? Hur lång uppsägningstiden blir här beror på hur länge bostaden hyrs. Om ens hyresavtal exempelvis säger att bostaden ska hyras av en under två veckors tid eller kortare än så ligger uppsägningstiden på en dag.

Om hyrestiden dock ligger någonstans mellan mer än två veckor och mindre än tre månader är uppsägningstiden en vecka. Om hyrestiden o andra sidan är längre än tre månader är det den vanliga tre månaders uppsägningstiden som gäller.

När allt kommer till kritan behöver man därför hitta en ny hyresgäst för att få slippa uppsägningstid i lägenhet med ett tillsvidarekontrakt. Om en själv eller hyresvärden inte omedelbart hittar en ny hyresgäst blir man tvungen att stå för hyran under uppsägningstiden, men därefter är det fritt fram att njuta av ens nya lägenhet utan att behöva bry som om den tidigare lägenhetens hyra.