Allt du behöver veta om K-märkning

Du har säkert sett ett k märkt hus någon gång. Att ett hus är k märkt, eller q märkt, betyder att det har ett kulturhistoriskt värde. Om man hyr eller äger ett k märkt hus finns det vissa regler och riktlinjer man bör följa. Har du ett k märkt hus eller funderar på att skaffa ett som är? Här är det du behöver veta.

Skyddas av kommunen

Ofta är k märkta hus skyddade av kommunen. Det innebär att du bör kontakta dem innan du börjar renovera eller på något annat sätt ändrar bostaden. Om du behöver renovera din k märkta bostad kan kommunen komma att ställa vissa krav när du ansöker om bygglov. Det är helt enkelt för att se till att husets kulturhistoria bevaras för framtiden. Det kanske låter ganska strikt och stelt, men det är ofta inte alls speciellt svårt att renovera eller ändra sitt k märkta hus. Se bara till att kontakta din kommun innan du drar igång. De berättar för dig om de olika kraven eller riktlinjerna du behöver följa. 

Olika klassningar

Det finns olika klassningar inom k märkning. De olika klassningarna har sin egen färg, för att man lättare ska kunna skilja dem åt. De olika färgerna är blå, grön, streckad och gul. Vissa klassningar tillåter dig att bygga ut ditt hus, medan andra klassningar inte gör det. Vissa klassningar fokuserar mer på själva byggnaden, medan andra fokuserar på tomten kring byggnaden. Ta reda på vilken typ av klassning ditt k märkta hus har och läs på lite om den. Det kommer att underlätta för dig när du vill renovera eller bygga ut. Prata med din kommun oavsett om du vill utöka bostadens boyta eller om du behöver renovera något. 

Var inte rädd för K-märkningen

Var inte rädd för att köpa ett k märkt hus. Många förknippar tyvärr denna märkning med mycket negativitet. De flesta tror att det är i stort sett omöjligt att göra ändringar eller utföra renovationer på ett k märkt hus. Vissa tror även att det är enormt svårt att sälja ett hus med k märkning. Detta är inte alls sant. Det är i alla fall inte alls lika strikt och strängt som många tror. Syftet med k märkningen är bara att skydda och bevara byggnadens eller miljöns själ och historia.  K märkningen är nödvändig för att vi ska kunna bevara våra gamla kulturhistoriska hus och tomter.