Att säga upp lägenhet mitt i månaden

Om du behöver du säga upp lägenheten och funderar på att göra det mitt i månaden är det bra att veta vad som gäller. Det är inte säkert att du kan betala en halv månadsavgift eller komma undan med lägre hyra.

Behöver du flytta i mitten av månaden?

Ska du flytta ut ur din lägenhet vid mitten av månaden? Varför gör man det? Det kanske är så att det är bäst för dig att flytta till en annan lägenhet just då. Man kan ha för mycket att göra under den andra perioden eller så kanske man ska resa bort ett tag. Det kan ju ha att göra med olika saker varför man vill säga upp en lägenhet mitt i månaden. Men om du nu vill att ditt avtal ska sluta gälla under mitten av månaden så bör du veta att det är något som man i regel inte gör.

Ett hyreskontrakt baseras nämligen på månadsvis basis. Man betalar hyra per månad. Om du vill flytta ut vid mitten av en månad måste du ändå säga upp månaden en, två eller tre månader innan den månad som du avser att vara utflyttad i, allt enligt vad ditt kontrakt säger. Du får inte en halv månads längre uppsägningstid.

Du måste ändå betala för hela månaden

Dessutom måste du vara beredd på att du inte får nedsänkt hyra, varken en halv månadshyra eller för några dagar. Det är hela månaden ut som gäller. Om du exempelvis behöver vara kvar några dagar extra efter ett hyreskontrakt egentligen löpt ut så innebär dettta att du måste betala hela den månaden. Det gäller oavsett om du flyttar ut den 2:a eller 7:e januari när du egentligen skulle ha varit ute den 31:a december.

Samma sak gäller om du vill lämna en lägenhet i mitten av månaden. Är du kvar några dagar under en månad så har du varit kvar hela månaden. Så därför måste du betala hela hyran även om du bara varit där halva månaden.

Det finns dock särskilda fall, som att man lyckas komma överens med en hyresvärd för en andrahandslägenhet om att bara betala en halv månadshyra. Eller så kanske hyresvärlden helt enkelt få ut dig tidigt för att kunna göra om lägenheten. Men i regel är det under förutsättning att någon annan kan betala den andra hälften av månaden, exempelvis som att du själv har hittat någon som vill ta över lägenheten efter dig.